Vecka 35 :)

Gravid.se;

Det är inte ovanligt att modern får ont i ryggen eller bäckenet i det här stadiet. Anledningen är att ligamenten och musklerna i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Brösten är nu tyngre och bröstvårtorna blir större.

Ditt barn är omkring 33 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,6 kg. Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan. Nittio procent av alla barn som förds i denna vecka överlever utan några allvarliga men. Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina. Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern och tvillingar är ännu mer trångbodda.

Om ni inte börjat fundera på namn ännu är det hög tid. På namnsidan får du veta vad för regler som finns gällande efternamn, samt även historik, statistik information och betydelser för mer än 1000 olika förnamn.

Tänk på att redan när du åker från BB måste du ha något säkerhetssystem för bebisen i bilen. Nu är det hög tid att lära sig mer och köpa stolen. Tillsammans med AktaGraco har vi här mer information om bilbarnsstolar.











Vecka 34

Gravid.se;

Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen. Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

Barnet är ca 32 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. Är det tvillingar som ni väntar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill.

Nu är risken att det börjar kännas mer otympligt än tidigare att gå, det kan vara dags att redan nu planera för efter födseln genom att t ex köpa någon amningsbehå och några amningskläder. Läs mer om vad du bör tänka på när du köper amningskläder.

Vill du förbereda dig mentalt, tipsar vi gärna om boken Att föda som går att läsa mer om i Gravid shop

Liberoklubben - gratis medlemsskap här. Som medlem får du många bra förmånder, mer info här.




Bebissaker!

Idag skulle jag å mamma åkt å köpt bebisgrejer egentligen, men hon är tyvärr sjuk så jag åkte med Sofia istället. Åkte till Skövde, första stoppet blev Babyproffsen, men fy tusan vad dyrt det var där :( så vi åkte vidare till Coop, mkt bättre! Kolla lite på napparna, tänkte att det kan ju inte va så himla svårt att välja napp.. bara å ta en som e söt å verkar bra.... ha! a juste..! Fanns hur mkt som hellst, så jag ringde mamma om råd :) slutade med att jag köpte dessa..



Söta va!?


Sedan kollade vi på hudvårdsprodukter, även där var det som att vara vilse... i en stor babyoljedjungel :P Men hittade tillslut lite bra grejer :) schampo, bad, olja och puder. Allt utan parfym, färg och konserveringsmedel även svanmärkt och godkänt av astma och allergi förbundet, allt från änglamark! Köpte oxå blöjor, de minsta :) en nappflaska, filt, badtermometer, amningskudde, underlakan, plastfrotté och en Mitt första år -bok.




Känns konstigt detta... Men bra :)
Känns som att jag låtsas att jag ska ha barn å köper massa saker jag inte behöver bara för skojs skull. Men så e det ju faktiskt inte.. Jag ska ju ha barn, på riktigt. Jag e fet å allt. Japp snart händer det. Inte långt kvar till Josefin är mamma! Y




Mitt första år - Nalle Puh





Ja, det var min dag.. nu ska jag ta det lugnt i soffan med lilla missen. Borde diska...
Har några avsnitt av Cougar Town och Desperate Housewives att se oxå :D

Kram!

Min Bebis <3



Inte en lugn stund i magen ikväll! Rätt skönt ändå att hela tiden känna av att hon är där, rör sig och mår bra :) Fy vad jag kommer sakna att vara gravid! Kommer kännas jättekonstigt :( Det är en sån underbar känsla!! Jag är aldrig själv, och det är så mysigt på kvällarna när jag går å lägger mig å känner min lilla bebis röra sig inne i magen. Fast jag längtar ju jättemycket tills mitt och Kims barn föds, tills vi får träffa dig och se dig. Se dig växa upp med oss och bli en helt egen person, en helt ny människa med egen personlighet, egen röst, egen humor, egen hårfärg. Det e inte klokt. Så ofattbart. Det händer säkert minst en gång om dan att jag tänker på när jag ska åka in å föda. Hur kommer det gå till? Hur kommer det kännas? Av vilken anledning åker jag in, går vattnet? Vem kommer vara med mig när det händer? Vem kör mig? Självklart finns det flera jag vet som kan köra mig men man vet aldrig vem som kör mig i slutändan. Mamma får inte köra mig, hon kommer vara stressad så det räcker. Lilla mamma :P Tänk om nån månad.. så kommer jag kunna lägga upp bilder på en bebis, inte en mage. Nån som kan fatta?? Ne, trodde inte det heller.

Känslan är sjuk, ofattbar, underbar, overklig men ändå så verklig.


Y


Vecka 33




Gravid.se;


Är detta ditt första barn, så kanske barnet nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det ibland dröja ytterligare några veckor. När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda.

Ditt barn är ungefär 30 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,2 kg. Huden börjar ändra färg från röd till rosa och kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Nu ökar inte mängden fostervatten längre utan ligger kvar på den här nivån fram till födseln. Den här veckan växer hjärnan mycket snabbt och barnets huvud ökar ca 9,5mm. Rörelserna i magen känns nu mer som rullningar än sparkar då det inte finns så mycket svängrum längre. Äntligen slipper du de där hårda träffarna mot revbenen.

Har du märkt att dina aktiviteter påverkar barnets beteende! Barnets aktivitetsnivå påverkas av hur mycket eller på vilka tider du äter, din kroppsställning och ljud från yttervärlden. Försök att ha en avslappnande stund varje dag, där du känner efter hur barnet rör sig. Din barnmorska kan tala om hur ofta du bör känna barnets rörelser. Ungefär sex rörelser per timme kan du förvänta dig, men inte under hela dygnets alla timmar.

Du kan redan nu anmäla dig till Babyklubben där du kan köpa bland annat pek- och mjukisböcker. I Gravid.se:s samarbete med Barnens Bokklubbs Babyklubb innehåller första paketet två böcker samt en babyservis och kostar endast 19 kr + porto.





Jag har inte glömt dig!

Känns ibland som att bebisen lever runt där inne som att påminna mig om att hon finns där :P Men tro mig, jag har inte glömt! ;) ganska svårt eftersom jag inte kan sitta, ligga, stå lr gå normalt! Igår kväll hade jag verkligen problem! Kanske var överansträngd.. Ungefär var femte minut var jag tvungen att sätta mig eller lägga mig ner för att det gjorde så ont, neråt livmoderns början, ljumskarna, det krampade i skinkorna och låren. Kim bar in mig till toa så jag kunde lägga mig i ett varmt bad medans han fortsatte att laga mat :) Jätteskönt! Men det hjälpte bara för en stund, för efter ett tag när jag stått upp så började det värka igen. Även idag har det värkt mkt. Som en brännande känsla  runtom livmoderns början som börjar långt ner i magen och liksom trycker sig neråt. Funderar på om det är värkar eller vad det är.. Vill vänta lite med att ringa in till KSS igen. För än sålänge märker jag ju att inget mer händer. Orkar inte åka in på massa kontroller bara för säkerhetsskull. Var ju faktiskt inne i förrgår och då var allt bra. Inga tecken på att nått var på gång förutom att bebisen lagt sig tillrätta med huvudet neråt. Och det är ju faktiskt ett tag kvar, ca sju veckor, så lite tålamod får hon gärna ha ;P

Hon ligger väldigt mycket på den högra sidan fortfarande. Blir förvånad när magen står ut på vänster sida xD Dom hårda sparkarna känns inte lika mkt längre, det har övergått till en rullande känsla kan man säga. Visste inte hur jag skulle förklara det först men sen läste jag på gravid.se om vad som ska hända nästa vecka och där stod det så, precis som jag känner! :D Så jag ska inte skriva för mkt nu för då e det knappt nån idé att jag lägger upp nått från gravid.se imorn ;)




Nu ska jag och Kim krypa ner i ett varmt bad :) <33

Kram!

Jag är knäpp!

Ibland känner jag nästan att det inte skulle göra nått om barnet föddes lite förtidigt. Bara för att då är inte risken så stor att det är ett stort barn, vilket känns lite läskigt att klämma ut. Jag vet jag e helt störd!! Och så vill jag verkligen att barnet ska komma snart!! Fast ändå när jag tänker efter e det nog bäst att det stannar där några veckor till.

Måste köpa mer grejer!! Har bara spjälsäng (+madrass, spjälskydd, ett påslakan och ett örngott).. och kläder då såklart.
Har ju lite grejer på g. Tur man känner folk med barn :D

Vad behöver man?


  • Spjälsäng
  • Skötbord
  • Badbalja
  • Sängkläder
  • Kudde
  • Täcke
  • Barnvagn
  • Kläder
  • Babygym
  • Babymonitor?
  • Babysitter
  • Blöjor
  • Hygiengrejer
  • Hudvårdsgrejer
  • Babyskydd/Bilbarnstol
  • Bärsele
  • Amningskudde
  • Skötväska


Skriv gärna om du kommer på nått mer.. jag har säkert glömt massor!

Kram!

Dagisfröknar ska inte röka!

Usch, Fy och Blä! Tycker inte man ska röka när man har hand om barn så mkt som dagisfröknar och lärare har. Gick förbi två tanter som stod utanför ett dagis tidigt imorse. Dom stod å rökte å snacka tantskit. Såg skitläskiga ut!! Har man med barn å göra så ska man inte se läskig ut.. :P fast man kan ju inte säga "Ne du får inte jobba med barn, du röker och är ful!" Hahahaa!! Kommer ihåg en kvinna/tant som brukade hjälpa till i vårat klassrum när jag gick på mellanstadiet. Ska försöka måla upp en bild för dig så förstår du hur äcklig och hemsk hon var: Jeans som satt i midjan ovanpå en genomskinlig blus så man såg tantbh:n (ni vet sån där slapp). Långa röda naglar. Rött läppstift som alltid förflyttade sig ner på tänderna. Stank asäckligt, mestadels rök. Och när hon skulle hjälpa en så kände man ju lukten ännu starkare, kommer ihåg att jag inte brukade prata så mkt när hon var precis brevid för jag försökte hålla andan lite smått så man slapp den där andedräkten. Och så hängde hon över en så, bakifrån, så man fick hennes "taxöron" (ja, hon hade stora hängbröst) i nacken. Låter det som en mysig lärare!? Knappast.


* Pauline, vet du vem jag menar!? ;) *


Innan jag sätter mitt barn på ett dagis så ska jag banne mig inspektera hela personalen innan! Jag e ju ganska kort så jag kanske skulle kunna vara undercover ;D

Hmmm.. tål att tänkas på!

KSS igen..

Var hos barnmorskan idag. Allt var bra :) Berättade att två gånger efter att jag vart på toa så har det runnit längs låret och att jag inte vetat vad det har varit. Hon ringde då till förlossningen på Skövdes sjukhus och dom bestämde att det var lika bra att jag åkte in, för säkerhetsskull så inte vattnet hade börjat gå lr nått. Så Mikael och farfar körde in mig ca en timme senare och när jag kom dit fick jag gå till samma rum jag var i sist. Först fick jag lämna urinprov sedan tog hon blodtryck och puls, sen fick jag lägga mig på sängen och dom spände fast samma maskin jag hade sist. Två band runtom med två plattor mot magen, en som kände av värkar och en för att höra bebisens hjärtljud. Fick även denna gången en knapp att trycka på när jag kände fosterrörelser. Låg inte riktigt lika länge denna gången, ca 20 minuter.. sist var det ungefär en halvtimme. Såg på pappret med kurvorna (en för värkar, en för hjärtljud och streck där jag hade tryckt vid fosterrörelse) att när barnet rörde sig som mest så hade även hjärtljuden varit väldigt snabba och tydliga och då hade jag haft värkar! Kände dom inte men det gjorde tydligen barnet :P Precis som förra gången så kollade vi ultraljud oxå och allt såg bra ut. Frågade ifall man kunde se säkrare nu om det var en flicka. Egentligen säger dom inte sånt i skövde men tänkte att eftersom jag redan visste någorlunda säkert så då kanske dom bara kunde stärka det men jag fick inte ett klart svar, det gick tydligen inte att se riktigt och jag kunde absolut inte avgöra, inte så svårt att se vad som är vad men denna gången fatta jag knappt nått plus att skärmen var inte riktad så mkt mot mig. Sen blev det gynundersökning, usch! Kollade ultraljud på livmodern och allt såg bra ut. Så då var det alltså inte vatten som gått. Barnet kan ha tryckt på så det kom urin lr väldigt tunn flytning. Knappast mysigt, menmen så e det.

Vet inte om jag skrev det men skriver det igen då ;P Barnet har börjat lägga sig tillrätta nu med huvudet neråt! Nu känns det ännu verkligare.. fast ändå ofattbart! Tänk att barnet redan har gjort det, helt själv! Ett smart barn jag har :D <33 Måste vara efter mig ;)

Skönt att allt var bra iaf. Hoppas att jag inte kommer behöva åka in mer innan förlossningen. Känns som att det kanske e lika bra att bosätta sig i Skövde för nått år framöver så man inte behöver åka så långt :P ... men neeee.

Ska kolla på tv nu :D Kram!

Körlektion no1 avklarad!

Det gick jättebra :D Han sa hela tiden "vi har inte bråttom, ta din tid" :P och när jag tog det lugnt å svängde jääääättefiint så sa han "åh vad trevligt" :P hihiii Asskön var han, jättetrevlig! Är supernöjd :)

Nu ska jag kolla på tv :D

Körlektion no. 1

Idag ska jag ha min första körlektion :O Bengt heter han jag ska köra med, hoppas han e snäll. Är ganska nervös men ser fram emot det :D hoppas jag inte kommer va jättenervös sen så jag sitter å skakar vid ratten å åker tvärs över hela vägen xD hahaa! Ne men detta går nog bra :) Körde lite med mamma förut å övade lite, gick rätt bra. Koncentrerade mig rätt bra så jag kom ihåg att göra vissa grejer som jag ofta glömmer lr aldrig gjort, det tycker jag är bra :)


Skriver mer sen när jag kört ;D Spännandeeee!

Kram!


Min mage hickar..



Igår firade jag och Kim två år. Satt faktiskt bara hemma å myste. Tände ljus i hela lägenheten, jättefint blev det :) Älskar honom!<33 Har faktiskt varit skönt nu när vi inte setts lika mkt som vi brukar, det tycker vi båda. För då när vi väl träffas så känns det mycket roligare. Vi är mer avslappnade och låter varandra va, vi e inte på varandra lika mkt. Skönt för Kim att få ta paus från mitt humör ibland ;)



Nu börjar det hända grejer i magen! Har kommit så långt i graviditeten (v 32) så jag faktiskt känner mitt barn, lite iaf. Jag vet på ett ungefär hur hennes dygnsrytm är. Jag vet att hon ligger mest på högra sidan av magen (från mitt håll ;D) så det buktar ut och magen ser helt sne ut! Något som började för några veckor sen är en pulserande känsla i magen, känns även utanpå. Det händer oftast på kvällarna när jag sitter vid datorn t ex. Tror att det är att hon har hicka, men jag är inte säker. Har oxå kännt en sorts krampande och brännande känsla där nere som livmodern börjar. Funderar på ifall det kanske är sammandragningar. Har läst att man börjar känna dom lite smått de sista månaderna. Bebisen har kännt av dom länge men att det är först mot slutet som mamman känner dom. Dom blir starkare och till slut är dom så starka att man kan föda, då är man framme vid slutet av graviditeten. Ska prata med barnmorskan! Har oxå börjat få ganska ont i ljumskarna, är öm, känns typ som träningsvärk. Så jag ska kanske börja på sjukgymnast eller få ett graviditetsbälte. Får även kramp i vaderna ganska lätt när jag sträcker på dom, men det är ganska vanligt. Har förut fått kramp i högerbenet å får halta men det hänger bara i i max en minut sen försvinner det, så är det dock inte längre å det e ju skönt :) Har oxå haft lätt att bli yr, skakig och illamående men det var antagligen för att jag inte ätit järntabletterna som jag skulle. Så är det inte heller längre, händer väldigt sällan nu.


Nä, nu ska jag laga mat :) Är jättehungrig!

Kram!


:D


Vecka 32

Din barnmorska gör vid varje undersökning en bedömning av barnets tillväxttakt och lyssnar på dess hjärta. På vissa håll görs en ultraljudsundersökning den här veckan. Du ökar nu i vikt, snabbare än i något annat skede av graviditeten. Kanske förvånas du över hur stor din mage kan bli. Snart har livmodern intagit det högsta läget som den kommer att ha, ungefär 12cm ovanför din navel.

Barnet är nu ca 29 cm från huvud till stjärt och väger omkring 2 kg. Skulle det födas nu kan det klara sig i kuvös. Kuvös behövs bland annat för att underhudsfettet ännu inte är utvecklat. Nu fungerar barnets fem sinnen och hon eller han kan också vrida på huvudet. Alla inre organ fortsätter att mogna, tånaglarna är färdiga och huvudhåret fortsätter att växa. Barnet sover ca 90-95% av tiden - men under de vakna perioderna tränar den på att öppna och stänga sina ögon. Andningslektioner pågår hela tiden för att stärka lungorna och få dem att mogna. Relativt ny forskning visar att andningsövningarna även stimulerar lungorna att tillverka ett ytaktivt medel, som behövs för att lungorna skall utvecklas på rätt sätt.

Vill du vinna bra prylar och få bra erbjudande, gå gärna mer i vår gravidklubb. Nya utlottningar varje månad.

Har du och din partner bestämt er för att förbereda er noga inför förlossningen så är profylaxkurs en bra förberedelse. Genom att förbereda er fysiskt och mentalt inför er förlossning ökar er känsla av trygghet och kontroll och ni bäddar för en fin förlossning. Har ni inte bokat er ännu är det inte för sent. Mer info om Profylax får du här

Vill du redan nu börja titta på barnkläder hittar du lite annorlunda och roliga kläder på barnkläder branschregister.


Grattis alla kvinnor!

Idag är det Internationella kvinnodagen! 1oo-års jubileum till och med ;)

Så grattis!!!


Jag och Kim firar 2 år idag!

Svårt att fatta att det var två år sen som vi stod där utanför "röda" :P så sött! Och ca två och ett halvt år sen som vi kysstes för första gången, naaw.
Och om två månader har vi ett barn tillsammans <3

Jag älskar dig Kim!

            


Du ska veta att jag är oerhört tacksam för att du orkar stå ut med mig! Nog inte alla som skulle palla det. Jag orkar knappt med mig själv. Du är guld värd älskling!


Barnängen!

Josefin <3 barnolja


Äntligen tv och internet!

Idag köpte jag boxer så nu kan jag se på tv hemma! Känns som världens lyx ;D Min laptop och internet kom idag oxå :D underbart!!!





Tatt nya bilder med camen ;)




Vecka 31












10 kg senare ;D hahaaaa!







Nu ska jag å Ebba ut å hoppa i snön sen ska vi sova :)



Kram & Godnatt!

Vecka 31!

Gravid.se ;


Kanske börjar du bli något glömsk.
Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn. Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. Det kan vara bra att veta: Hur andfådd du än känner dig får barnet tillräckligt med syre.

Barnet är ca 28 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 1,8 kg. Generellt har barnets kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt. Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnets ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Barnet stänger ögonlocken när det är passivt och sover.

Har du och din partner bestämt er för att förbereda er noga inför förlossningen så är profylaxkurs en bra förberedelse. Genom att förbereda er fysiskt och mentalt inför er förlossning ökar er känsla av trygghet och kontroll och ni bäddar för en fin förlossning. Har ni inte bokat er ännu är det inte för sent. Mer info om Profylax får du här.

Titta gärna i vår avdelning med lite speciella produkter för gravida och föräldrar Nyttigt & Roligt, här kan hitta lite annorlunda produkter. Vissa väldigt nyttiga och vissa mest roliga!

RSS 2.0